Saturday, September 8, 2007

Festen som kom av sig


Idag är det ett härligt sommarväder med strålande sol och 23 grader varmt här i Paris.
Den stora grejen just nu är rugby VM. Allt handlar om rugby. Igår spelades öppningsmatchen mellan Argentina och Frankrike. En duktigt upphaussad tillställning. De franska tidningarna höjde det franska laget till skyarna och förutspådde en promenadseger mot Pumorna, det argentinska laget. Men det tråkiga var att Pumorna klådde fransmännen med 17-12 och festen kom på något sätt av sig. Fransmännen var stela och missade straff efter straff. Argentinarna spelade skickligt och hade en tät försvarsmur som inte gav efter. Sarkozy satt på hedesläktaren och grinade illa. Tidningarna talar idag om en nationell katastrof. Det franska laget är tillsammans med The All Blacks, det nyazeeländska laget storfavoriter, så det var genant att åka dit mot blåbären (blåvit randiga tröjor) från Agentina.
Matchen föregicks av ett sedvanligt bråk. De stora nyhetsbyråerna hotade att bojkotta turneringen eftersom Internationella Rugbyförbundet hade satt restriktioner på antalet foton som fick tas. Men det lugnade ner sig.

I Sverige passerar rugby VM obemärkt. Den enda stora tidning som har en artikel är Svenska Dagbladet. Inte en enda tidning rapporterar om gårdagens resultat. Det finns faktiskt folk i Sverige som gillar rugby. Jag har lärt mig tycka om sporten här i Frankrike. Ungefär som jag tittar på baseball i USA och när jag varit på Kuba.Och varför inte ishockey i Sverige?

No comments: