Thursday, October 18, 2007

Strejk, Sarko, Cecilia och Springboks


Det fina höstvädret fortsätter här i Paris. Det kan ju i alla fall vara en tröst för de som inte kan ta sig till jobbet. Fackföreningarna gick idag ut i en massiv transportstrejk för att visa musklerna mot den stroppige Sarkonixon. Det blir en intressant fight. Alla tidigare presidenter och premiärministrar, särskilt Juppé 1995, har försökt få bort de extrema förmåner som vissa grupper har tillskansat sig under åren, med strejker och trakasserier mot publiken. De värsta har varit ”Les Cheminots”, lokförarna, som kan pensionera sig efter 50 års ålder. Varje jul har tågen och metron i Paris gått i strejk för att pressa ut ytterligare förmåner. Offren är som vanligt ensamstående mödrar, pensionärer och vanligt hyggligt folk som måste arbeta för att överleva. Ingen har lyckats besegra fackföreningarna och folket som står övergivna på perrongerna, protesterar, konstigt nog, inte.

Sarkonixon står inför en bitter strid. Det skall bli intressant att se hur han tacklar situationen, om han har samma styrka som Margaret Thatcher, när hon knäckte den brittiska fackföreningsrörelsen och räddade England.
Sarko förlorade första ronden idag, när det meddelades att hans protesterande hustru Cecilia ville skilja sig. Lille Napoleon, som han kallas, hade förmodligen inte lyckats skilja på rollen som en maktfullkomlig president och en ödmjuk, kärleksfull make. Den store Napoleon var för övrigt den ende franske statschef som skiljt sig under sin ämbetsutövning. Mina sympatier ligger hos Cecilia, som, hyggligt nog, ställde upp på hans presidentkampanj, men i längden inte stod ut. Heder åt henne!

Fortfarande som enda svenska media, rapporterar Words & Art om rugby VM. I söndags krossade sydafrikanska Springboks de argentinska Pumorna med 37 – 13. Detta genant, nästan helvita lag, rullade upp argentinarna och fick många försök, dvs rusningen bakom mållinjen med bollen, som ger fem poäng. Den store stjärnan, Bryan Habana, en av två svarta spelare i laget, gjorde fantastiska mål. Motsvarigheten till engelsmännens Wilkinson, Montgomery, sköt in straffar på löpande band mellan de höga målstolparna.
Det blir en spännande final mellan England och Sydafrika på lördag. Jag håller på Springboks.
Foto www.lematin.ch
Skrivet av Erik Edelstam

No comments: