Thursday, April 17, 2008

Böter i flykten


Ett nytt fenomen har dykt upp i Sarkonixons växande polisstat. Det kallas för ”PV (Procés Verbal) à la volée”, ungefär böter i flykten, på svenska. Bilföraren blir uppskriven och bötfälld av polisen utan att ens bli stoppad(!) Ett trevligt litet papper kommer hem med posten någon vecka senare, där man uppmanas att betala böter och antalet poäng som dras från körkortet.
Den förskräckte syndaren kommer i bästa fall ihåg den gången han körde utan säkerhetsbälte, samtidigt som han talade i telefonen och betalar snällt. En annan variant är att man kallas till en polisstation där man får förklara sig. Har man otur, kommer man inte ens ihåg vad man gjort.
Det har blivit väldigt populärt hos den franska polisen att köra med böter i flykten. Från 2006 då man skickade ut 127 stycken, steg antalet till 2 282 år 2007. För poliserna är detta naturligtvis mycket bekvämare och smärtfriare än att stoppa bilisten, käfta med honom och krångla med körkort, försäkring och bilpapper och sedan stå ute och fylla i blanketter. Dessutom måste de vara flera stycken. Nu kan en ensam snut (flic, på franska) skriva upp alla syndare på ett papper och sedan gå hem och fylla i alla papper vid skrivbordet.

Naturligtvis är böter i flykten ytterst tveksamt juridiskt sett och rättssäkerheten sätts allvarligt på spel, men det är i och för sig ingen nyhet i detta korrupta land.
En advokat säger att denna metod tidigare användes ytterst sällan och då när det gällde allvarliga trafikbrott. Nu kör man med alla förseelser, hur som helst.
Den som inte låter sig luras av detta smutsiga trick och går till domstol klarar sig alltid. Böter i flykten håller gudskelov inte juridiskt sett och krossas alltid av rätten.
Polisen måste alltid förklara för syndare varför han/hon har blivit stoppad och få denne att skriva under rapporten (procés verbal på franska). Dessutom måste polisen försäkra sig om att de huggit rätt person. Det kan ju ha varit någon som lånat din bil. - Dessa enkla kriterier uppfylls inte av böter i flykten.

Denna farliga tendens måste bort och en så enkel och vidlyftig rättskipning har ofta en förmåga att sprida sig, exempelvis till Sverige.

Skrivet av Erik Edelstam
Foto www.monjournalauto.com

1 comment:

Anonymous said...

See Please Here