Tuesday, February 10, 2009
Eldens inferno – så räddar du ditt hus
Delstaten Victoria i Australien har härjats av förfärande bränder som har kostat många liv och förstörda hem. Hur kan man skydda sig? Går det att stå emot en vägg av eld som närmar sig?
Jo, det går, men man måste vara förberedd och ha riktig eldsläckarutrustning.
Efter de stora bränderna på Rivieran under sommaren 2003 var det anledning att tänka efter och ta till sig erfarenheterna av vad som hände där.
Den engelske lorden Malcolm Selsdon, som lyckades rädda sitt hus från förstörelse, mitt i eldhavet, arrangerade ett seminarium tillsammans med brandkåren, där han delade med sig sina erfarenheter och hur man kunde rädda sin egendom.
Elden kom mycket snabbt. Från det ögonblick man såg brandrök i fjärran, kom den fram på några ögonblick. Det brann i träden och pinjernas kottar flög fram som glödande granater. En vägg av eld vällde fram.
Brandmännen uppmanade alla att lämna sina hus och rädda sig undan. Malcolm valde att stanna kvar och kämpa. Problemet var också att elen och vattnet stängdes av. Elen, för att man inte ville ha kortslutningar och vattnet för att det behövdes för brandbekämpningen. Malcolm kände till detta och insisterade på att stanna kvar. Han hade en generator och en dränkbar pump för att få vatten från sin swimmingpool, vilket de flesta villor på Rivieran har. Det första att göra är att slänga gasbehållare och alla trädgårdsmöbler i poolen. Han hade också varit förutseende nog att installera vanliga bevattningssprinklers på husens tak.
Genratorn gick för fullt och pumpen sprutade ut vatten på alla tak. De glödande kottarna slocknade snart. Han tog vattenslangen och ljöt, mitt i elden, alla träd och marken omkring husen, med vatten. Fukten som steg upp som en dimma, gjorde att elden, helt enkelt, hoppade över huset och trädgården. Han hade varit brandbefäl i engelska flottan och visste att om man sprutade vatten över hela båten under strid så tog aldrig elden fart.
Efter ett slag tog bensinen slut i generatorn. Problemet var då att fylla på bensin i den glödheta apparaten. Problemet är också att man har bensin hemma att fylla på.
I Frankrike finns en lag att man måste röja undan all undervegetation (debroussaillage på franska) för att minska brandfaran. Malcolm hade gjort det, så elden fick aldrig riktig fart runt hans hus. Han kunde senare konstatera att de grannar, som hade fått sina hus nedbrända, inte hade röjt sin undervegetation.
Han stängde alla fönsterluckor i huset och tog skydd inne, tillsammans med sin familj. Elden rusade över utan att göra någon skada. Det skall mycket till att huset fattar eld om det är dränkt i vatten och om alla luckor är stängda.
Den stora branden orsakade panik. Brandmän kom från hela Frankrike för att hjälpa till med släckningsarbetet. Totalt kom 1 400 stycken i ett otal brandbilar. Genast uppstod problem. Hur skulle man utfordra alla dessa människor? Var skulle de sova? Och hur skulle de hitta? Ingen hade några kartor. Logistiken kollapsade fullständigt. Ett franskt kaos uppstod och ingen, utom de lokala brandmännen, kunde egentligen göra någon nytta. Vem förde befälet? Var skulle man göra insatser, när ingen hittade?
Branden fick aldrig den ohyggliga omfattning den har fått i Australien, med alla dödsoffer och materiella skador, men den franska katastrofen ger all anledning till eftertanke. Malcolm Selsdons erfarenheter och goda råd visar i alla fall att man kan vara förberedd om man bor i riskområden i de södra delarna av Europa och varför inte i Sverige?
Skrivet av Erik Edelstam
foto National Geographic och lord Selsdon från dodonline.co.uk
Subscribe to:
Posts (Atom)