Sunday, March 25, 2007

Fortsatt bråk i Belleville


Som jag rapporterade igår gick polisen här, "les flics", till attack mot oskydiga föräldrar med batonger och tårgas utanför en skola. Flera arresterades, bland dem även den modiga unga rektorn, Valerie Boukoza, som försökte försvara föräldrar och barn mot myndigheternas nakna våld. I dagens "Le Parisien" står det att skolan var en maternelle, d.v.s ett dagis, vilket inte gör saken bättre. Stackars minderåriga barn fick se sina föräldrar bli nedslagna och utsattes dessutom för tårgas.
Polisen skyller naturligtvis ifrån sig och säger att de inte tänkte ta folk utanför dagiset, men att de istället kontrollerade folk i en bar tvärs över gatan.
Caroline, en förälder, säger att alla känner varandra och håller ihop i kvarteret i Belleville. - "Vi är inga revolutionärer eller busar, utan bara vanliga, anständiga människor, som inte accepterar arrestationer och våld utanför sitt dagis." Det skall tilläggas att Belleville till största delen bebos av invandrare, något som kanske förklarar den rasistiska polisens beteende.
Rektorn som finkades i sju timmar anklagas för "outrages et degradations de biens public en reunion", en kryptisk anklagelse som betyder ungefär förolämpningar och förstörelse under ett offentligt möte. Man undar ibland hur prefekturen lyckas få ihop det.
Affären börjar få de olika mäktiga fackföreningarna att mullra och komma med hotelser. Som ett första steg annonseras stora demonstrationer utanför skolmyndigheten imorgon kl.1830, d.v.s. under värsta rusningstrafiken, vilket betyder trafikkaos. - Inte illa uträknat.
Inrikesministern och presidentkandidaten, den obehaglige Sarkozy, tycker inte att det här är något att bråka om och försöker smita undan ett obehagligt ärende, med rasistiska undertoner, mitt i valkampanjen.
Det skulle inte förvåna mig om locket plötsligt lades på och man inte mer hörde något om saken. Det är inte första gången det händer. Själv har jag plågsamma erfarenheter av fransk lockpåläggning.

Skrivet av Erik Edelstam och fotat av AFP/ Juliette Warlop

No comments: