Friday, July 4, 2008

Busstrejk och stroppigt bemötande på Gripsholm


En ovanlig busstrejk pågår nu i Stockholm. Nu får stockholmarna smaka på den bittra kalk som parisarna får dricka flera gånger per år. - Ingen kollektivfabrik och ohyggliga köer.
I Stockholm fungerar i alla fall tunnelbanan och pendeltåg, i Paris slås oftast hela kollektivtrafiken ut av de kommunistiska, giriga fackförbunden CGT och FO.

Fackföreningarna i Stockholm är i alla fall lite snälla (mesiga) och drar igång med strejken under semestern. I Frankrike klämmer man till när det smärtar värst för tredje man, exempelvis går järnvägsbolaget SNCF, nästan alltid i strejk inför stora helger, som jul och påsk.
Det kanske tar tid eftersom parterna verkar vara långt ifrån varandra och risken finns uppenbarligen att strejken utökas på fler ställen och att andra grupper inleder sympatistrejker

Häromdagen åkte vi till Gripsholms slott. Det är ett av mina favoritmuseer. Genom den fantastiska porträttsamlingen får man Sveriges historia i ett nötskal. Den gustavianska avdelningen med sina enkla, vackra möbler är underbar och själva slottet med sin gamla atmosfär har helt enkelt oslagbart. Men en del av besöket blev förstört av det stroppiga bemötandet av personalen.
Man borde kunna ställa krav på ett vänligt bemötande av människor, som är anställda för att ta hand om besökare. Dessa malliga receptionister och guider har gripits av sin egen betydelse och uppträder som det vore en ynnest att få komma in på slottet.
Som ytterligare en irritation, meddelades det att den s.k. kavaljersflygeln, numera är stängd för allmänheten, men att man för det facila priset av 700 kr (!) kunde få en guidad visning.

För min del lär det dröja innan jag återvänder till denna stroppighetens högborg, med hoppet att personalen är utbytt om några år.

Skrivet av Erik Edelstam
Foto: www.pressbild.com

No comments: