Thursday, December 4, 2008

Vaddå atombomb?


Titta noga på bilden här bredvid. Fotot är inte av så bra kvalitet, men man kan ändå se en hel del. – Vad ser vi då? Jo, en sorglös ung man i kortärmad skjorta med shorts och sandaler. Men vad är det vi skymtar bakom honom? Jo, tro det eller ej, - svampen från en atombomb!
Hur är detta möjligt? Varför har han inte en skyddsutrustning och befinner sig långt, långt bort?
Här i Frankrike är faktiskt sådant möjligt, kanske inte nu, men i alla fall för inte så länge sedan. Även ansvariga personer tenderar att var vårdslösa och ta ett glas vin istället för att tänka.

Fotot föreställer Francis Pailler och är taget 1968 och han är 20 år. Platsen är Muroa i Franska Polynesien. Han tillhörde besättningen på en båt som övervakade proven. Man hängde, i all enkelhet, upp bomben på ställe som kallades ”Nollpunkten”, sedan tuffade båten bort ungefär 25 km, inte längre, och man tittade i fascination när bomben smällde. Det blev en dov, ohygglig smäll, ett intensivt ljus i himmelen, vattnet kokade och alla tittade (utom Francis, som tittade in i kameran) när den enorma svampen utvecklade sig. Han berättar om den apokalyptiska synen som mötte dem senare:
”…Vi återvände till Nollpunkten, d.v.s. lagunen där bomben hade exploderat, för att se på förstörelsen. Vi såg tusentals döda fiskar och kadavren av döda hajar flöt omkring. Alla palmer brann och vi hade inte något som helst skydd mot den intensiva strålningen som fanns på platsen…”
Francis var med om fem tester med atombomber.

Sedan dess är Francis hälsa förstörd.
Han lider bl.a. av tyroidbrist, hjärtproblem och hans DNA har förändrats och många fler problem är att vänta, enligt Marie Curie institutet, som har undersökt honom och skrivit en rapport.
Problemet är bara att militären inte erkänner hans skador, trots att han varit inför flera militärdomstolar.
Sécurité Social, den franska försäkringskassan, klassar honom som 65% invalid, på grund av hans arbete i en urangruva där han arbetade efter värnplikten. – Inte ett ord om fem atombombsprov utan skyddsutrustning!
Han får en pension på 700€ (7 000 kr) per år, den enda inkomsten han har, säger han. Alla veteraner som var med om proven är ursinniga och kräver ersättning för sina lidanden, men det franska militära etablissemanget vänder dem ryggen.

Det finns intressanta siffror kring de franska atombombsproven. – Mellan 1960 och 1996 har omkring 100 000 civila och militärer deltagit i 210 atombombsprov. 1960 gjorde man de första proven i luften i Algeriet och fortsatte med 41 andra i Polynesiens himmel mellan 1961 och 1974. Resten av proven ägde rum under jorden dels i Hoggarmassivet i Algeriet mellan 1961 och 1966, dels i Polynesien mellan 1975 till 1996.
Den nyvalde presidenten Jacques Chirac insisterade, dumt nog, på att genomföra de sista proverna 1996, trots en hel världs protester och bojkotter av franska varor. Franska viner rann i floder i rännstenarna, liksom för att understryka den inbilske Chiracs massiva omdömeslöshet.

Men vad händer nu?
Äntligen vaknar politikerna. Försvarsministern Hervé Morin skall i januari lägga fram ett lagförslag där de hundra tusen strålskadade skall få ersättning, men också den befolkning, i okänt antal, som fanns på provplatserna och som utsattes för strålning. Hur detta skall gå till praktiskt sett är svårt att gissa. Man kan anta att förslaget blir urvattnat och gallringen hård. Politiker och militärer har svårt att erkänna att de gjort fel och uppträtt arrogant och vårdslöst.

Bristen på skyddskläder är typisk. När det radioaktiva molnet från Tjernobyl svepte över Europa, kunde man på TV se hur gränspolisen och tullen på den tyska sidan av gränsen i Strassbourg gick runt i vita skyddsklader och masker och duschade bilar. På den franska sidan var allt som vanligt och gränspoliserna gjorde artigt honör i sina kepis. Den franska TV-reportern gjorde sig t.o.m. lustig över den överdrivna tyska reaktionen.
Men tyskarna hade faktiskt rätt! För något år sedan kom det fram att det visst kom ett radioaktivt moln över Frankrike men att president Mitterand inte ville skapa oro, utan helt frankt lade locket på. Hela historien mörklades. Officiellt sett existerade inte radioaktivitet i Frankrike, utan bara tvärs över floden i Tyskland. – Så det så!

Skrivet av Erik Edelstam
Foto från Le Parisien

No comments: