Monday, May 7, 2007

Sarkozy - vår nye Nixon


Så har Frankrike valt Nicolas Sarkozy som president med en förkrossande majoritet av 53,2%. Jag har samma känsla som när Nixon blev vald 1968, - hur kunde majoritet av befolkningen låta sig luras och välja en så farlig person som sin ledare?
Nixon utvidgade kriget i Vietnam, förlängde det, införde en korrupt ledarstil och blev slutligen avsatt. Vad skall Sarko hitta på? Blir han en ny Nixon eller Bush, som kastar ut landet i farliga äventyr?

Eftersom jag själv är invandrare i Frankrike, tänker jag naturligtvis först på hans inställning till alla invandrare här.
I sitt första tal på valnatten började Sarko genast hyckla. Mannen som kallade invandrarungdomen i förorterna för slödder, påstod sig vara alla fransmäns president. Han har i valkampanjen lovat att skapa ett departement för invandring och nationell identitet, ett sorts franskt rashygieniskt institut.

Jag har tidigare skrivit om Sarkozys fälttåg mot invandrarstadsdelen Belleville i Paris. Vad han gjorde där visar lite vad han går för.
Förutom att han arresterade invandrarföräldrar utanför skolorna, så lurade han dem att registrera sig och därmed lämna ut sina identiteter. Så här gick det till.

Problemet är att det finns en mängd invandrare utan papper och det är dem som man vill klämma åt och kasta ut.
Förra året gick inrikesministern Sarkozy ut med ett cirkulär där man erbjöd invandrare utan papper att få uppehållstillstånd, bara man anmälde sig på Prefekturen. 9 248 personer anmälde sig. Idag har bara 1 606 fått sina papper. Övriga blev nekade. Men det fina i kråksången var att Sarko, dvs polisen fick namnen och adresserna och kunde enkelt jaga upp dem och köra ut dem från Frankrike. Så går det till här i landet.

Vad vi har att se fram emot är förmodligen brinnande förorter igen. Sarko har själv stor skuld till den uppkomna situationen. En av de första beslut han tog som nytillträdd inrikesminister var att upplösa den mycket effektiva närpolisen som fanns överallt, särskilt i förorterna. De kände alla och hade koll på situationen och vilka busarna var. Bråk och skadegörelse kunde oftast förhindras i förväg. – Denna unika kunskap är nu borta. Istället skulle alla polisinsatser ske centralt, mest med den brutala kravallpolisen CRS eller gendarmer. Hur dum får man egentligen bli?
Foto:http://leblogvengeur.hautetfort.com/n_importe_quoi_/
Erik Edelstam

No comments: