Sunday, May 6, 2007

Ségo eller Sako

Idag väljer Frankrike en president. Fransmännen har att välja mellan den obehaglige Sakozy eller den suddiga Ségolene Royal. Sällan har väl Frankrike stått inför ett val av så skilda stilar. Den tuffa, korrupta högerstilen eller den mjukare, flummigare och kanske feminina stilen.
Man kanske kan säga att Ségolene (förhoppningsvis) inte är korrupt men att Sarkozy definitivt är det.
Tidningarna har rapporterat om skumma lägenhetsaffärer där Sarko har fått köpa en paradvåning i Neuilly-sur-Seine, där han är borgmästare, mot politiska tjänster, som han f.ö. aldrig infriade. Den inblandade fastighetshajen omkom, lägligt nog, under oklara omständigheter och locket lades på, som det alltid sker när höga makthavare är inblandade. Sarko har andra tveksamheter på sitt samvete, som inrikesminister, som vi skall återkomma till. Men han påstår i alla fall att han skall reformera ekonomin och få ned budgetunderskottet, vilket ingen president lyckats med före honom i detta storstrejkernas land.

Ségolène har ett betydligt renare samvete och det vore en stor chans för Frankrike att förändra sitt anseende, utseende och framtoning. Gubbväldet i politiken är fruktansvärt. Korruptionen ännu värre. Under den stora debatten framstod hon som klar, aggresivt och representant för något nytt. Sarkozy satt hoppsjunken i sin fåtölj i en alldeles för stor kostym, viftade med händerna eller lekte nervöst med en penna. Det gav inte särskilt gott intryck. Men det är fransmännen som bestämmer. Jag som invandrare får bara rösta lokalt.

Skrivet av Erik Edelstam

No comments: