Sunday, October 14, 2007

Landssorg och Versailles


Frankrike är idag ett land i sorg. ”Les Bleus” förlorade semifinalen i Rugby-VM mot England med 09 – 14. Det förfärliga var att Frankrike ledde hela matchen och att franskdödaren, den ohygglige Johnny Wilkinson sparkade in avgörande poäng de sista minuterna. Besvikelsen är enorm och fansen grät på gatorna. Sarkozy på hedersläktaren såg ut som han hade svalt en citron. Vid förra VM 2003 i Sydney var det också Wilkinson som sänkte ”Les Bleus”.
I kväll spelas andra semifinalen mellan Argentina och Sydafrika.

I det vackra och varma höstvädret passade jag på att besöka Versailles slott med mina söner. Tyvärr var fasaden övertäckt för putsning men annars var allt sig likt. Problemet var bara att det var massor av folk och en jättekö till kassorna. Det tog en timma att få biljetter. Ett uselt arrangemang. Varför kan man inte köpa biljetter i automater, som på Louvren? Ett gott råd är att köpa biljetter i förväg via Internet. Men det är också krångligt eftersom biljetterna skickas hem. Det går i alla fall att köpa biljetter på alla järnvägsstationer.
Spegelsalen var nyrenoverad och helt enkelt strålande. Men det var som sagt packat med folk och man fick armbåga sig fram genom passagerna. Kön på A13 in till stan var också massiv. Det här gången var det inte några döda får som blockerade vägen, utan alla parisare som hade varit ute och gått, cyklat eller vräkt i sig en jättelunch.
Bilden på Johnny Wilkinson kommer från www.artpax.com
Skrivet av Erik Edelstam

1 comment:

Anonymous said...

l?rt en masse