Thursday, March 19, 2009

Äntligen vår – och strejk igen…

Idag är det en riktig vårdag med 18 grader varmt, soligt och krokusar och påskliljor som har slagit ut i trädgården. Hela tillvaron känns faktiskt lättare och enklare. Vi sitter ute och äter lunch.

Sarko har inte gjort några dumheter nyligen, utom varit försvunnen från medias fokus. Han förekommer ibland i satiriska program på TV, där man hela tiden skämtar om honom. Han håller ju alltid sina frigjorda tal med stora gester och alla skrattar. Även drottning Carla håller sig undan.Men den som verkligen har gjort dumheter nyligen är den nye påven Benedictus, eller Benoit, som man säger på franska. Han har det dåliga omdömet att fördöma kondomer, under ett besök i Kamerun, i Afrika. Där härjar AIDS och en stor del av befolkningen är smittad. Påven påstår att situationen bara blir värre om man använder kondom. Bättre är att vara trogen i äktenskapet och vara avhållsam med sex. – Hur dum får man lov att bli?

Det har varit stort bråk vid den tyska däcktillverkaren Continentals fabrik i Clairoix, norr om Paris. Ledningen vill stänga den olönsamma fabriken och 3 000 personer drabbas, direkt eller indirekt. Orsaken är brist på efterfrågan och dålig lönsamhet. Ett däck, producerat på fabriken i Clairoix kostar 50 cent mer än ett däck tillverkat i Tyskland och hela 4 euros mer än samma däck tillverkat i Tjeckien. Lönerna är således för höga och produktiviteten för låg. Ingen vid fabriken verkar förstå sammanhanget och det har förkommit kravaller och bränder utanför fabriken. Men vad skall man göra när folk vare sig vill köpa bilar eller däck?

Nu gäller det att underhålla sin gamla bil och se till att den rullar. Efter en punktering kör vi till Midas, en lågprisverkstad som byter däck, avgasrör, servar och fixar med bilen i allmänhet. Mekanikern säger att de aldrig haft så mycket att göra som nu och det tar tid att komma till. Kanske dags att gå tillbaka till gamla värden som måttlighet och sparsamhet.

Det är nästan en månad sedan det var en storstrejk runt om i Frankrike (se tidigare blog), orsaken var dyrtiden och en allmän protest mot Sarko och regeringen.
Idag är det dags igen och fackföreningarna tågar ut på gatorna med sina röda flaggor, mycket för att visa sitt existensberättigande. Men folk ställer faktiskt upp över hela landet och tillströmningen lär vara större än förra gången. Alla erkänner att detta är en manifestation från vänsterkanten. Vänsterpartierna deltar inte i marscherna, men står på trottoaren och hejar på.

Demonstrationerna blir lite som en karneval med folk som klär ut sig slår på trummor och tjoar i talkörer. Den obligatoriska figuren är mannen med den portabla högtalaren som skriker ut slagord och muntrar upp folket. Det är folkfest och alla verkar ha riktigt kul. Skönt att slippa jobbet en dag, i alla fall.
Regeringen har inför något som heter minimiservice och det är att alla statliga företag och institutioner måste hålla en minimal service. Därför är inte samhället totalt paralyserat idag utan hälften av tåg, bussar och metro rullar faktiskt. Men bilköerna är förfärliga.
De flesta statligt och kommunalt anställda är ute, det nya är att många löntagare från privata näringslivet finns med. Men vad vill de?

Alla klagar på regeringen, på den dåliga köpkraften och bristen på initiativ. Staten vill dra ned på sjukhus, ge en 30 000 lärare sparken, en allmän nedtrappning på den statliga sidan, samtidigt som man vill privatisera ännu mer. Inte undra på att mannen på gatan är ursinnig. Till detta kommer den galopperande arbetslösheten och fabriker som flyttar utomlands. Den djupa ekonomiska krisen gör oss heller inte gladare.
Regeringen känner väl att den måste gå lite till motattack, så i dagens ”Le Parisienne” går man ut i en annonskampanj(!) för att förklara sig och erbjuda löften. Dessutom skall premiärministern Fillon ut i TV ikväll, förmodligen med fler ursäkter.

Den som vill läsa annonserna och samtidigt öva franskan kan klicka på följande länk, det går också att läsa hemsidan på engelska. Men man blir inte klokare för det:
http://www.premier-ministre.gouv.fr/fr/

Skrivet av Erik Edelstam
Foto: Påven, fas.motpol.nu, Continental, Le Parisien.fr, demonstration, e.24.fr

No comments: