Saturday, March 21, 2009

Min kollega påven har gjort bort sig – igen!


Påven Benedictus XVI och jag är faktiskt kolleger, hur konstigt det än låter. Som vi ser på bilden bredvid och vad vi vet, så var han luftvärnsskytt under kriget. Han satt antagligen på en tysk, fantastisk kanon (förmodligen krigets bästa artilleripjäs), som kallades för 88. En grov kanon som sköt ned massor av allierade bombplan. De kallades på stridsflygarslang för ”Viermots”, fyrmotorer. På vapenrocken har han Luftwaffes emblem, med örnen i perspektiv (luftvärnet hörde till Luftwaffe). Jag vet inte om han var riktare eller laddare. Sköt hans batteri någonsin ned en Viermot? Kommer han att träffa de allierade piloterna i himmelen?

Jag satt på en luftvärnskanon under min militärtjänst på KA5 i Härnösand på 60-talet. Min uppgift var föga glamorös. Jag var laddare och stoppade ned stora knippen av granater i kanonen, en elegant Bofors 40/48, som small något fruktansvärt och skakade av rekylerna. Hörselskydd var det inte tal om på den tiden och det ringde i öronen efteråt. Men det var härligt när det smällde och vi såg spårljusen försvinna upp i skyn.
Tyvärr hade vi aldrig råd att skjuta många skott, annars hade det varit underbart att bara få brassa på. – Vi, på vår tropp, fick aldrig chansen att skjuta ned några flygplan, men vi var skickliga och vann det ganska absurda priset, SM i luftvärnsskytte.

Jag kan inte låta bli att ta upp saken igen, men hela debatten i Frankrike idag, rör sig om Benedictus XVI:s klavertramp.
Min käre kollega, påven, har, som tidigare meddelats, gjort bort sig. Och det är inte första gången. Han var på väg till Kamerun i Afrika och hade en liten presskonferens bland noga utvalda journalister på flyget Då hade han det dåliga omdömet att säga att kondomer bara förvärrar AIDS epidemin. Bättre då med trohet inom äktenskapet och avhållsamhet. Han efterlyste en ”human sexualitet”(?)
Då tog det bokstavligen hus i helvete. Här i Frankrike, som är ett starkt katolskt fäste med många troende, bevakas påven noga av pressen och tidningarna fylldes av braskande rubriker. I det ena debattprogrammet efter det andra på de olika kanalerna, skällde man på påven eller på varandra.

Alla påvar före honom har också fördömt skyddsmedel, men det sensationella var att han nämnde kondomen vid namn, ”préservatif”. Det har ingen gjort före honom och då också länkat det ihop det med AIDS-epidemin. Det paradoxala är att katolska hjälporganisationer i Afrika och f.ö. i hela världen, delar ut kondomer för att motverka spridningen av AIDS. Men det framgår också att kondomer, trohet och avhållsamhet, i kombination, är den bästa medicinen mot HIV/AIDS.
Han hade otur med timingen i Frankrike. Just den här veckan pågår en stor insamlingskampanj, SIDACTION, för AIDS (SIDA på franska). Så när nyheten lästes upp TV, satt alla reportrar med AIDS band på kavajen. Jag trodde först det var en sorts protest mot påven, men sedan dök bandet upp i alla program och shower på alla kanaler. Längs uppe till vänster i rutan finns också en liten logotyp för kampanjen. Jag lovar att jag skall skänka pengar.

Jag är ingen påveexpert, men det finns många experter i den franska TV:n, så jag får hämta uppgifter därifrån.
Man säger att Benedictus är en stockkonservativ, dogmatisk påve, som lever i sin egen värld och sitter och skriver, en teoretiker. Hans närmaste man och informationschef är en stenhård jesuit, som också anses ligga bakom det misslyckade framträdandet på flygplanet. Det visar klart vilken typ av människor som påven omger sig med. Man säger också att han är på väg att bränna de broar, som Johannes Paulus II byggde upp.
Han tar sig själv på allvar och anser sig stå närmare Gud än vi vanliga människor, han skall liksom vara en länk mellan oss och Gud. Han har systematiskt ersatt progressiva kardinaler med konservativa och är på väg att vrida katolska kyrkan bakåt. Folk (katoliker) frågar sig varför man överhuvudtaget skall ha en påve? Protestanterna klarar sig ju utan någon och hos oss sköter vi våra kyrkliga affärer på lokal nivå. Den katolska kyrkan i Frankrike anses vara progressiv, medan kyrkan i t.ex. Brasilien är konservativ.


Jag nämner Brasilien med flit, eftersom påven gjorde ett annat klavertramp, just där. Det var en nioårig flicka som upprepade gånger hade blivit våldtagen av sin styvfader och blev med barn. Det råkade vara tvillingar och läkarna meddelade att hon skulle avlida om hon gick igenom en förlossning. Därför genomfördes en abort för att rädda den lilla flickans liv. Saken kom ut och den brasilianska ärkebiskopen fick hjärnsläpp och ex-kommunicerade, inte bara flickan och hennes föräldrar, utan också läkarteamet som genomförde aborten. Ex-kommunikation, innebär uteslutning ur den katolska kyrkan, som är något oerhört i det strikt katolska Brasilien. Ungefär som när Martin Luther fick påvens bannbulla på halsen efter det att han hade spikat upp sina 95 teser på kyrkdörren i Wittenberg, den 31 oktober 1517.

Upprörda röster hördes över hela världen över tilltaget, men Benedictus stödde den brasilianske kardinalen, vilket försämrade hans popularitet ytterligare. Ett annat fall är den tokige kardinalen Williamson, som förnekar Förintelsen, som blev återinsatt i kyrkan. Enligt en färsk opinions undersökning tycker 57% av alla fransmän att påven är dålig. ett kraftigt ras på 30% sedan förra året vid samma tid.

Nu talars det om hur man kan bli av med denne omdömeslöse påve, som skadar den katolska kyrkans rykte i en modern värld, som ständigt förändrar sig och skakar av sig gamla, medeltida dogmer och föreställningar. – Det går inte. Han måste själv avgå och det har han inte omdöme nog att göra.

Skrivet av Erik Edelstam, lördagen den 20 mars 2009
Foton: Luftvärnsskytten Ratzinger, italy.indymedia.org
Undertecknad vid en Bofors 40/48 på f.d. KA3, Fårösund
Påven, drottning Carla och Sarko, nicolas.salanac.com

No comments: