Sunday, September 16, 2007

Den Svarta Nejlikan del 2


Det underbara sommarvädret fortsätter i Paris med strålande sol och 26 grader varmt. Idag, söndag, var det dagen för ”La Patrimoine”, fädernesarvets dag. Den dagen är alla offentliga byggnader öppna för allmänheten, inklusive alla departement och till och med presidentpalatset, Elysée. Skattebetalarna har rätt att få titta på det som de betalar för. Den här dagen öppnas också många privata palats och slott, även ambassader utomlands. En mycket god idé, som vår sömniga kulturminister borde genomföra i Sverige.

”Den Svarta Nejlikan” går hem hos folk. Ingen tycks uppfatta att filmen är ren fiction, d.v.s. en rövarhistoria.
Jag har redan fått frågor om min styvmor. Vilken styvmor? Gifte han sig inte med Allendes sekreterare? Vilken då? Jo, hon som låg på sjukhuset? - Röran är fullständig och manusförfattaren Mats Fors har gjort fiasko.

Idag fick jag ett antal e-mails från Mirtha Fernandez, kvinnan som i verkligheten låg på sjukhuset och som var föremål för ett stort slagsmål mellan Harald och ambassadpersonalen å ena sidan och chilenska militärer å andra sidan. Hon är med rätta mycket upprörd och kränkt och berättar att historien är mycket välkänd i Uruguay och att Harald Edelstam har stor aktning i landet. Hon upplever skildringen av hennes lidande som skamlös och vänder sig mot antydningarna i filmen att hon skulle varit hans älskarinna. Var går egentligen gränsen för hur man kan utnyttja människors historia?
Det finns ingen gräns, det har herr Hultberg och Fors visat. Men naturligtvis så har anständigheten en gräns, och den har herrarna överskridit för länge sedan.

De erkänner villigt att filmen är fiction, men påstår i annonser, utan att genera sig, att filmen är sann. Se annonsen ovan. Så går det till när man slår mynt av en avliden persons namn. Sådant kallas för vilseledande marknadsföring och faller under allmänt åtal.

VM i rugby fortsätter. Eftersom inga media i Sverige refererar matcherna, kan jag berätta att Sydafrikas lag, de s.k. Springboks, besegrade de förra världsmästarna England i grunden. Resultatet blev förkrossande 36 – 0.
Det rasistiska Sydafrika har stora problem med sitt rugbylag. Det är en av världens främsta lag, tillsammans med Nya Zeelands All Blacks och fransmännens Les Bleus. Problemet är bara att nästan alla spelarna är vita, vilket inte passar sig i det rasmedvetna Sydafrika. Man kan ju heller inte ge alla vita sparken, för då finns inget lag kvar. Samma problem lär råda i flygvapnet, där majoriteten av piloterna är vita. De går inte heller att sparka, för då upphör flygvapnet att existera.
Andra resultat. Nya Zeeland klådde blåbären Portugal med 108 – 13. Det märkvärdiga är att Portugal över huvud taget fick poäng. Les Bleus besegrade Namibia med 87 – 10, samma reflektion om Namibia som Portugal.

No comments: