Tuesday, September 4, 2007

Trafikundret i Frankrike


I dagens DN skriver man om hur man lyckats få folk att hålla hastigheten här i Frankrike. Dödsolyckorna har minskat och farten har sänkts mellan 6 och 11 % beroende på typ av väg.
Reportern Ia Wadendal hänvisar till att man satt upp 900 fartkameror, ökat antalet trafikkontroller med poliser och skärpt straffen, Men hon hart inte tagit reda på den viktigaste faktorn – poängen, ”les points”.

Det är på poängen det hänger. Lite böter kan väl de flesta klara av, men det är förödande att bli av med sina poäng. Så här går det till:
Varje körkortsinnehavare har 12 poäng på sitt körkort. Vid varje förseelse dras ett visst antal poäng av. Dessa får man igen efter tre år, om man kört lagligt under den tiden. Kör man 9 km för fort tappar man 1 poäng, 20 – 29 km för fort 2 poäng och kör man över 40 – 49 km för fort tappar man körkortet och blir av med 4 poäng som dras på nästa körkort. Detta måste dessutom tas igen i sin helhet.
Brott mot stopplikt kostar 4 poäng, likasom att köra mot rött ljus. Och att tala i telefon kostar 2 poäng.

Jag kan säga att poängen har en tendens att försvinna fort. Själv har jag bara 6 poäng kvar och jag kan lova att jag håller alla hastigheter och kör lagligt, liksom de flesta andra i trafiken. Bara under 2006 drogs 8 miljoner poäng från fransmännens körkort.

Problemet i trafiken är att många gånger är hastigheterna dåligt utmärkta och ändras stup i kvarten. Man måste verkligen vara alert och hålla reda på vilken hastighet det är. Det räcker med att man talar med sin medpassagerare eller sitter i sina tankar för att man skall missa en skylt och bli flashad av en kamera. Det borde finnas en skylt varje kilometer, eller åtminstone målat i på vägen.

Samma regler gäller i Tyskland och där har också trafikrytmen lugnat sig betydligt. Frankrike idag är något helt annat än för 5 år sedan när fartdårarna härskade på vägarna. Det är trist att köra nuförtiden, men naturligtvis ganska lugnt och bra ändå.

No comments: