Sunday, September 23, 2007

Svarta Nejlikan, Rugby och annatJag kan inte låta bli att fortsätta tjata om Ulf Hultbergs usla film om min stackars pappa, Den Svarta Nejlikan. Det som retar mig är han tar Harald Edelstams personlighet, hittar på en dålig historia och sedan försöker, och säkerligen lyckas, tjäna en bra slant. Han kommersialiserar min mycket värdige och diskrete pappa och skäms inte sedan för att påstå att filmen är sann.
Recensionerna var heller inte särskilt lysande. Den bäst formulerade stod i Sydsvenskan, kolla länken: http://sydsvenskan.se/nojen/filmrecensioner/article265998.ece
Den oblyge manusförfattaren Mats fors drar paralleller med den lysande regissören Costa Gavras, vilket är en förolämpning mot denna store konstnär.

Rugby VM gåt vidare. Frankrike passerade genom nålsögat genom att slå Irland på ett elegant sätt och kan därmed se fram emot an kvartsfinal. Andra läder som leder sina pooler är Sydafrika, Australien, Nya Zeeland och överraskningen Argentina. Frankrike får ett tufft slutspel.

En annan som har det tufft är den hittills sympatiske premiärministern François Fillon. Han har inte mycket att säga till om. Begreppet, ”överkörd av tåget”, är onekligen på sin plats i detta fall. President Sakozy bestämmer allt och ansvariga ministrar har inte något att säga till om. Sarkozy är på samma gång, premiär- utrikes-, finans-, försvars- och inrikesminister. Några ministrar har redan avgått och risken för strömhopp är ganska stor.
Tidningarna spekulerar i att den duglige Fillon inte står ut och tycker att han betalar ett för högt politiskt pris för att stanna kvar och bli hunsad av den maktlystne presidenten.
Med Sarkozys stora test ligger fortfarande framför honom, den stora striden med de militanta fackföreningarna. De flesta premiärministrar och presidenter har fått blodad nos av denna mäktiga kraft. Det största förbundet, det kommunistiska CGT, har redan antagit Sarkozys utmaning om ”reformer” i arbetsrätten och meddelat strejk den 18 oktober.
Blir det storbråk gäller det att ha full tank i bilen så man kan komma ut ur landet om maten börjar ta slut i affärerna, som det var i under transportstrejken för drygt tio år sedan.
Skrivet av Erik Edelstam

No comments: