Saturday, April 12, 2008

Det är inte trendigt att vara trendig.


När vi var små existerade inte ordet trend. Man visste vad som var inne – en duffelcoat eller en Bogner-jacka. Men man kunde inte alltid hoppas på att få en. Det fanns viktigare saker att lägga pengarna på.
Dessutom var det mycket mer inne att ha mormors pälskappa eller farfars frack – om man ängsligt följde modet innebar det att man var osäker – och det var definitivt inte inne.
Men visst – Mantovaniskor, skotskrutig kjol och jumperset med pärlshalsband, det var inte fel! Träffade man dessutom en pojke med rundringad shetlandströja, smårutig skjorta samt dixielugg, då var det lätt att bli kär.
För några år sedan var det t.ex. otänkbart att blanda stilar, man klädde sig helt enkelt på ett visst sätt som man visste var rätt.
Nu är allting rätt. Det går att blanda randigt och rutigt, småblommigt och storblommigt hur som helst. Grova skor till aftonklänning eller högklackat till jeans, gympaskor till smoking osv.
Det var kanske popen som gjorde det möjligt. Hur mycket påverkades vi av Beatles och Rolling Stones egentligen?
Eller skatemodet? Många spådde att det där med att åka skateboard var något som snart skulle vara ute.
Föga anade de att modet med nerhasade jeans där man dessutom visade kalsongerna skulle bli en miljonindustri.
Det svenska företaget WE, som så småningom ändrade namn till WESC är på väg att bli börsnoterat!
Och det svenska märket Gant som står för en collegestil är otroligt framgångsrikt.
En som oväntat visat sig ha stil är Frankrikes första dam – Carla Bruni Sarkozy. Tidningarna har kritiskt granskat hennes klädsel vid statsbesöket i Storbritannien. Hon har granskats och fått betyget med beröm godkänt!
Allt var perfekt – aftonklänningarna, dräkterna, den lilla pillerburken till hatt. Det enda som kanske ifrågasattes var hennes ballerinaskor – en eftergift åt den kortvuxne maken, men som tidningarna skrev – det är faktiskt helt o.k. att vara längre än sin man.
Carla Bruni Sarkozy liknas vid Audrey Hepburn eller Jackie Kennedy och känner sig förhoppningsvis smickrad.
Och det är ju mycket bättre att ha stil än att försöka vara trendig och följa modets växlingar. För modet växlar snabbt! Det kan vi se på HM:s halvårsrapporter. Det är lätt att en storsatsning på en viss trend slår fel och visar sig vara en katastrof om t.ex. våren är ovanligt kall eller vintern ovanligt varm.
Men – ska man testa en trend – visar det sig att bästa stället att testa på är Stockholm! Stockholmarna är enormt trendkänsliga och accepteras en viss klädstil i Stockholm är den helt rätt. Tidningen Wallpaper som skriver om det senaste inom mode, inredning, resor och hotell har ägnat flera nummer åt att hylla Stockholm som ett riktigt inneställe att resa till.
Sedan är det ju litet trist att gå ut en vinterdag i Stockholm och se hundratals unga tjejer iklädda en dunjacka från Fjällräven, supertighta jeans och höga stövlar. Alla bär dessutom hästsvans och alla handlar för tusentals kronor hos Nathalie Schuterman eller väntar på rean där allt är nedsatt till 70%.
I Paris är det tvärtom. Där har alla kvinnor sin egen stil och ingen skulle drömma om att gå klädd som alla andra.
Och kläderna behöver inte kosta. På Zara – Spaniens motsvarighet till och HM:s största konkurrent finns det absolut senaste till mycket överkomliga priser och alla handlar där, äldre välvårdade damer och unga tjejer.
Och hur kul är det egentligen att köpa en svindyr kavaj på Giorgio Armani och sedan se kopian veckan efter på Zara. Ty det är så det går till. I modevärlden kopieras det vilt och under veckan då modevisningarna pågår ser man otaliga japanskor med små kameror i handen som fotograferar skyltfönstren i Paris.
Så att vara trendig är egentligen helt fel – hellre då försöka skapa sin egen stil…
Skrivet av Gunnela Edelstam
foto staticblog.hi-pi.com

1 comment:

Anonymous said...

See Please Here