Tuesday, April 15, 2008

Valet i Italien - en nygammal clown gör entré


Europa har fått en clown till, den leende, dansande deodoranten, Silvio Berlusconi. Man skulle kunna ha trott att det hade räckt med ”Lille Napoleon”, Sarkozy, den allestädes närvarande franske presidenten med drottning Carla, men det var tydligen inte nog, utan italienska folket har valt ”Lille Mussolini” till sin ledare med hopp om att han skall rensa upp någonstans.
Den store Mussolini rensade upp i maffian och fick tågen att gå i tid, lille Musse har lovat att städa upp i maffians sopberg och få Al Italia att gå med vinst. Fåfänga men säljande hopp. Han ler sitt blixtrande, vita leende i sitt ansiktslyfta anlete och äter glatt en förgiftad mozzarella från camorrans sopfält i Neapel. Men det kanske fungerar eftersom han har gamla affärskontakter i maffian.

Egentligen är Berusconi en omöjlighet, som inte skulle ha blivit vald någon annanstans i Europa. Hur kan en man som praktiskt taget har monopol på nästan alla TV-kanaler i landet, tillåtas att ställa upp i ett val? Hur kan en person överhuvudtaget tillåtas att äga så många media och dessutom vara insyltad i det mesta i näringslivet? Lille Musse har varit anklagad (säkert med fog) att ha med maffians olika banker att göra, via sina holdingbolag Fininvest och Mediaset, och dessutom ha gjort flera tvivelaktiga affären med maffiaanknutna företag. Han blev anklagad för korruption under sin sista, men rekordartat långa, regeringsperiod 2002 – 2006, men lyckades, skickligt, att ändra lagen så han slank undan rättvisan. Även anklagelser om skatteflykt har haglat, hittills har han lyckats smita undan. – Så är moralen hos en person som skall styra ett land och föregå med gott exempel.

Nu har Italien fått denne livsfarlige, korrupte sprattelgubbe på halsen igen – och denna gång i famnen på det ultranationella och Europafientliga ytterpartiet Lega Nord. Detta parti vill helst splittra Italien och låta den norra delen utropa sin självständighet.
Sarkonixon och lille Musse kommer säkert att bli mycket goda vänner. Det finns faktiskt också självständighetskrav här i Frankrike och då gäller det Korsika. Med tanke på problemen där med syntesen maffian – nationalister, våldet och girigheten, blir säkert alla franska skattebetalare glada om de blir kvitt besvärliga Korsika, som bara kostar pengar och blod.

Berlusconi har naturligtvis en snygg fru, den f.d. B-filmsaktrisen Veronica Lario, född 1957 och mycket väl bibehållen. Hon kommer att matcha den tio år yngre landsmaninnan, drottning Carla mycket väl, fast Veronica är av lite tuffare kaliber, ungefär som Sarkonixons dumpade fru Cecilia Ciganer- Albeniz, jämnårig med drottning Veronica. – Det skall bli kul att se hur det hela utvecklar sig i skvallerpressen.

Kommer lille Musse kunna hålla stånd på Neapels sopberg? Kommer Carla och Veronica klösa ögonen ur varandra. Vem är kortast? Lille Musse eller Lille Napoleon? – Det får vi först se vid nästa statsbesök…

Skrivet av Erik Edelstam
Foto: www.theage.com.au/ffximage/2007/02/01/svBERLU...

No comments: